08.12.2020

Original Sokos Hotel Helsinki på Glogatan genomgår en fullständig omvandling

I Original Sokos Hotel Helsinki, som verkat i hjärtat av Helsingfors sedan 1930, inleds ombyggnadsarbeten från och med den 30 november. Hotellet stängs under renoveringen och öppnas igen sommaren 2022.

Original Sokos Hotel Helsinkis hela byggnad totalrenoveras och samtidigt förnyas husets alla hotellrum samt lobby- och restaurangutrymmen. För inredningsplaneringen i inkvarteringslokalerna ansvarar Designbyrå KOKO3 och för restauranglokalernas del Promakers. Som hotelloperatör fungerar Sokotel Oy. För byggentreprenaden ansvarar som projektledningsentreprenör Rakennus Oy Antti J. Ahola. Ombyggnadsarbetena tar uppskattningsvis 1,5 år.

”Vi har haft ett långvarigt framgångsrikt samarbete med Sokotel, för Exilion har ägt fastigheten sedan 2008. Byggnaden har en lång historia och nu vill vi tillsammans höja dess nivå för att möta framtidens krav. Samtidigt kommer vi också att investera i byggnadens energi- och miljövänlighet”, säger Investment Manager Jussi Ojamo från Exilion.

Det nya hotellet presenterar Helsingfors bit för bit

Den snart hundra år långa berättelsen om hotell Helsinki har alltid varit en fast del av Helsingfors och helsingforsarnas historia. Finlands första storhotell har bevarat sin popularitet under årtiondenas lopp, vilket även hotellets höga användningsgrad vittnar om.

”Inspirationen till inredningsplaneringen har varit det underbara Helsingfors och dess många ikoniska detaljer, såsom stadens förgyllda kupoler och järnvägsstationens monumentala lyktbärare. I det nya hotellet blir man förtjust i Helsingfors bit för bit – via överraskande detaljer”, berättar inredningsarkitekt Aino Brandt från KOKO3.

Restaurangerna bildar i fortsättningen en enhetlig helhet tillsammans med hotellobbyn. Den livliga miljön och den avslappnade menyn lockar både hotellgäster och helsingforsare. Målet är att skapa en ny typ av after work-kultur i Helsingfors.

”Hotellmiljön erbjuder utmärkta ramar för sociala möten. På det här stället, i stadens intressantaste hörn, har vi tillgång till en utmärkt affärslokal där vi skapar en restaurang som porlar av liv. Vi tror starkt på kärncentrums kraft”, konstaterar Jarkko Härmälä, verkställande direktör för Sokotel Oy.

 

Original Sokos Hotel Helsinki totalrenovering och ombyggnad

Längd: 30.11.2020–sommaren 2022

Fastighetens ägare: Exilion Real Estate I Ky

Hotelloperatör: Sokotel Oy

Inredningsplanering: Designbyrå KOKO3 Ab

Restaurangplanering: Promakers Oy

Projektledningsentreprenör: Rakennus Oy Antti J. Ahola