24.11.2023

Exilion ska förnya sitt hotell vid Elielplatsen

Scandic Hotels har tecknat ett långsiktigt avtal med hyresvärden Exilion om en förlängning och omprofilering av Holiday Inn City Centre i centrala Helsingfors. Scandic har sedan förvärvet av Restel 2017, drivit hotellet under ett hyresavtal med Exilion och franchiseavtal med IHG. Från 2025 kommer hotellet drivas under varumärket Scandic.

Hotellet har 174 rum och ett strategiskt fördelaktigt läge intill Helsingfors Centralstation. Som en del av avtalsförlängningen har hyresvärden åtagit sig att totalrenovera hotellet. Renoveringsarbetet förväntas påbörjas i september 2024 och omfattar investeringar i fasad, interiör och hållbarhetsrelaterade uppgraderingar i syfte att minska energiåtgång och driftkostnader samt öka gästupplevelsen. Hotellet kommer att hålla stängt under renoveringsperioden.

”Genom att förlänga avtalet och omprofilera hotellet till Scandic fortsätter vi att optimera vår hotellportfölj i större finska städer. Helsingfors är en viktig marknad som attraherar både inhemska och internationella resenärer. Det känns fantastiskt att ytterligare förstärka Scandics hotellerbjudande i Helsingfors”, säger Laura Tarkka, landschef för Scandic Hotels i Finland.

Hotellets strategiska placering i nära anslutning till andra Scandichotell möter den ökade efterfrågan från fritidssegmentet i Helsingfors. Allmänna utrymmen och restaurangyta kommer under renoveringen att anpassas i syfte att säkerställa en optimerad hotelldrift, vilket möjliggör för stordriftsfördelar.

Hotellrummen inreds enligt Room Collection, Scandics egendesignade rumskoncept. Rummen är byggda med inspiration från ett cirkulärt tänkande, där delar av rumsinredningen är miljöcertifierad eller tillverkad av återvunnet material.

”Jag är mycket glad över att vi förnyar och uppgraderar hotellutbudet i hjärtat av Helsingfors tillsammans med Scandic. Hotellet har ett perfekt läge för turister som vill besöka vår huvudstad. Under renoveringsarbetet förnyar vi samtliga ytor, badrum och gör viktiga hållbarhetsrelaterade investeringar i syfte att nå en ännu högre miljöklassning för fastigheten”, säger Ari Talja, vd för Exilion.

Hyresvärden planerar att certifiera fastigheten enligt LEED. Scandic kommer att återcertifiera hotelldriften med Svanen, Nordens officiella miljömärkning efter återöppning. Hotellet är sedan tidigare en del av Scandics hotellportfölj och Scandic driver idag 20 hotell med totalt 5 116 rum i Helsingfors.