01.07.2020

Uusiutuvaan energiaan sijoittava Exilion Tuuli Ky hankkii omistukseensa yksitoista tuulivoimapuistoa ja kahdeksan kehityshanketta  

Suomalaisten työeläketoimijoiden omistama uusiutuvaan energiaan sijoittava Exilion Tuuli Ky lisää sijoituksiaan tuulivoimaan. Aiemmin Exilion Tuuli Ky on omistanut kolme Suomessa toimivaa tuulipuistoa, jotka sijaitsevat Lappeenrannassa, Siikajoella ja Luhangassa. Nyt yhtiö on allekirjoittanut kaupan ostaakseen yksitoista toiminnassa olevaa tuulipuistoa, joiden teho on yhteensä 315 MW. Kauppaan kuuluu lisäksi kehityshankkeita, joiden arvioitu yhteenlaskettu teho on yhteensä 475 MW.

Yhtiö hankkii omistukseensa lisää toiminnassa olevaa tuulivoimakapasiteettia 315 MW sekä 475 MW edestä kehityshankkeita pohjoismaiselta energiayhtiö St1:ltä. Exilion Tuulen omistuksessa on jo ennestään kolme tuulipuistoa.

Exilion Tuuli kasvaa kaupan myötä suurimmaksi kotimaisessa omistuksessa olevaksi tuulivoiman tuottajaksi.

”Aikaisempien tuulipuistojemme yhteenlaskettu vuosituotanto on 165 GWh. Nyt hankittavien puistojen tuotanto on niin merkittävä, että jatkossa vuotuinen kokonaistuotantomme ylittää yhden terawattitunnin (TWh). Kaupan toteuduttua tuulivoimatuotantomme osuus on kuudesosa kaikesta Suomessa tuotetusta tuulivoimasta. Olemme jatkossa merkittävin toimija alalla.”, Exilion Tuulen Investment Manager Pasi Valasjärvi toteaa.

”Toki seuraamme mielenkiinnolla myös jatkossa esimerkiksi aurinkoenergian ja energiavarastojen tuomia mahdollisuuksia. Kaupan yhteydessä meille siirtyy Ii:n Viinamäellä sijaitseva 6,6 MWh akku. Sen myötä pääsemme seuraamaan aitiopaikalta, miten varastointia voidaan jatkossa hyödyntää tuulivoiman tuotannossa.”, uusiutuvan energian investoinneista vastaava Valasjärvi jatkaa.

Kaupan loppuun saattaminen edellyttää tavanomaisten ehtojen täyttymistä ja tavoite kaupan sulkemiselle on vuoden viimeisen vuosineljänneksen aikana. Kaupan toteutumisen jälkeen Exilion Tuulen omistuksessa on 380 MW edestä toiminnassa olevaa puhdasta tuulivoimakapasiteettia.

Yhtiö on yksi Suomen harvoista kotimaisista sijoitusyhtiöistä, jotka sijoittavat uusiutuvaan energiaan ja tuulivoimaan.  Exilion tunnetaan erityisesti kiinteistösijoitustoiminnastaan. Yhtiö hallinnoi muun muassa Helsingin päärautatieasemalle rakennettavaa uutta hotellia ja Hansakorttelia Turun keskustassa.

Vuonna 2005 perustettu Exilion on kotimainen sijoitusyhtiö, joka on keskittynyt kiinteistösijoittamiseen ja uusiutuvaan energiaan. Exilion omistaa ja hallinnoi neljän kommandiittiyhtiön kautta kolmea kiinteistösalkkua sekä kolmea tuulivoimapuistoa. Yhtiön omistavat suomalaiset instituutiot Keskinäinen Työeläkevakuutusyhtiö Elo, Eläkevakuutusosakeyhtiö Veritas, Valtion Eläkerahasto ja Åbo Akademi Stiftelse. Toiminnan tuotot ohjataan suomalaisten eläkkeisiin ja koulutukseen.