19.12.2019

Turun Hansakorttelin liki 25 miljoonan remontti valmistui

Hansakorttelin vuonna 2016 käynnistyneet uudistustyöt valmistuivat ennen joulusesongin aloittamista. Mittavassa uudistuksessa parannettiin Hansakorttelin viihtyisyyden lisäksi esteettömyyttä ja energiatehokkuutta. Hansatorille valoa tuo uusi Pilvi-valoteos, joka elää vuodenaikojen ja eri tapahtumien mukaan.

Vuonna 1988 avattu Hansakortteli palvelee nyt uudistettuna. Korttelissa on parannettu viihtyisyyttä, esteetöntä kulkua ja löydettävyyttä 15 miljoonalla eurolla. Vuokrattavien tilojen uudistuksiin investoitiin 8 miljoonaa euroa ja kauppakeskuksen energiatehokkuutta ja talotekniikkaa parannettiin 1,8 miljoonalla eurolla.

”Uudistettu Hansakortteli vahvistaa koko Turun ydinkeskustan vetovoimaa. Uudistustöissä on huomioitu toiveet muun muassa helppokulkuisuudesta ja vaikkapa vaatesäilytysmahdollisuudesta. Olemmekin jo saaneet paljon positiivista palautetta uusista tiloista niin asiakkailta kuin vuokralaisiltammekin”, Hansakorttelin kauppakeskusjohtaja Timo Palviainen kertoo.

Täysin uutta vanhaa arvostaen

Hansakorttelin arkkitehtisuunnittelusta vastasivat tiiviissä yhteistyössä suunnittelutoimisto Amerikka yhdessä turkulaisen Schauman Arkkitehdit Oy:n kanssa.

”Uudistukset tehtiin vanhaa kunnioittaen ja kiinteistöjen omaleimaisuutta arvostaen, koska Hansakorttelin visuaalisen ilmeen toivotaan kestävän aikaa. Kaikki teemat kytkeytyvät Hansakorttelin historiaan, Hansaliittoon ja Turkuun historiallisesti merkittävänä kauppapaikkana. Lisäksi sisäilmeestä voi löytää visuaalisia viittauksia merenkulkuun ja yleisesti kaupankäyntiin”, kertoo Janne Helin Schauman Arkkitehdit Oy:sta.

”Uudistuksessa keskeistä oli kehittää Hansakorttelin avaruutta ja kulkuyhteyksiä. Olemme poistaneet näköesteitä ja uusimme opastusta, mikä helpottaa löydettävyyttä. Lisäksi kiertokulku Hansakorttelissa on parantunut merkittävästi, sillä olemme avanneet uusia käytävä-, liukuporras- ja hissiyhteyksiä”, sanoo Olli-Pekka Vaija suunnittelutoimisto Amerikasta.

Lisäksi huomattavia investointeja on tehty energiatehokkuuden, logistiikan ja kierrätyksen sekä olosuhteiden parantamiseen. Myös kaukokylmään liitettyä jäähdytysverkkoa on laajennettu ja tekniseen turvallisuuteen on panostettu aiempaa enemmän.

”Hansakortteli on asettanut tavoitteekseen vähentää energiankulutustaan vuodessa noin 230 kerrostaloasunnon verran. Olemme sitouttaneet hankkeeseen mukaan kaikki 2 000 kauppakeskuksessa työskentelevää”, Palviainen kertoo.

Uusi valotaideteos vangitsee katseen

Hansakorttelin sisätiloissa on tavoiteltu skandinaavista tyylikkyyttä ja valoisuutta. Uudistuksessa on käytetty paljon erilaisia luonnonmateriaaleja.

”Uudistuksen myötä olemme saaneet uusia tulijoita etenkin kahvila- ja ravintolavalikoimaan, miesten muotiin sekä kodin ja sisustamisen liikevalikoimaan. Lisäksi lukuisille jo Hansakorttelissa toimineille liikkeille tehtiin uudet tilat, joissa on tehty samalla myös konseptiuudistuksia, kuten Marimekossa”, Palviainen kertoo.

Uudistuksen kruunuksi nousee uusi Pilvi-valoteos Hansatorin yllä. Siinä toistuu vuodenaikojen väritys ja tunnelma. Pilvi elää myös mukana kauppakeskuksen päivittäisessä toiminnassa. Teoksen on suunnitellut valosuunnittelija Tuomas Honkanen.

”Pilvi-valoteos on Hansakorttelin uusi katseenvangitsija ja aiomme hyödyntää sitä eri tavoin tapahtumissamme. Pystymme esimerkiksi muokkaamaan taideteoksen väritystä eri teema- ja juhlapäivien mukaan”, Palviainen sanoo.

Palviaisen mukaan uudistustyöt ovat jo näkyneet positiivisesti asiakasvirroissa.

”Hansakorttelin kävijämäärät ovat olleet elokuusta alkaen kasvussa ja asiakkaat viihtyvät selvästi aiempaa pidempään asioidessaan Hansakorttelissa. Uudet tilat ovat houkutelleet uusia toimijoita ja ylipäätään kiinnostus Hansakorttelia kohtaan on lisääntynyt merkittävästi”, Palviainen toteaa.

Hansakorttelissa tehdään pienempiä viimeistelytöitä vielä alkuvuodesta 2020 ennen kevään varsinaisia avajaisia.