29.06.2020

Helsingin keskustan korkeimman toimistorakennuksen katolle valmistui aurinkovoimala

Vastuullinen suomalainen sijoitusyhtiö Exilion jatkaa omistamansa kiinteistöosakeyhtiön Itämerentorin hiilijalan pienentämistä. Rakennuksen katolle on asennettu yli 300 aurinkopaneelin voimala, joka vähentää noin 13 tonnia CO2-päästöjä vuodessa.

Helsingin keskustan korkein toimistorakennus Kiinteistö Oy Itämerentori on saanut katolleen edistyksellisen aurinkovoimalan, jonka teho on 100 kWp ja arvioitu vuosituotanto 85 MWh. Voimalan tuotanto kattaa noin 4 – 5% kiinteistön sähkön kulutuksesta, ja vähentää noin 13 tonnia CO2-päästöjä vuodessa. Päästövähennys vastaa noin 13 rivitaloasunnon energiankulutuksen aiheuttamia vuosittaisia C02-päästöjä.

”Olemme jo aiemmin siirtyneet Itämerentorilla sataprosenttisesti Exilion Tuulen tuottamaan tuulienergiaan. Aurinkovoimalamme täydentää vähäpäästöistä energiahankintaamme”, Investment Manager Jussi Ojamo kertoo.

Aurinkovoimalan toimitti Solnet Finland Oy.

”Kyseessä on yksi markkinoiden edistyksellisimmistä ja turvallisimmista järjestelmistä. Se soveltuu erityisen hyvin kaupunkiolosuhteisiin, sillä se sietää paremmin varjoja kuin niin sanotut perinteiset järjestelmät”, kertoo Solnet Finland Oy:n Antti Lehmuskoski ja jatkaa:

”On todella hienoa huomata, että eturivin sijoitusyhtiöt ja kiinteistön omistajat ovat lähteneet vauhdilla mukaan ilmastovaikutusten pienentämiseen. Tämä on osoitus siitä, että vastuullisuudesta on tullut yksi kannattavan liiketoiminnan kulmakiviä. Erityisen ilahduttavaa on havaita, että aurinkosähkö on sijoitusmielessä kannattava, myös PPA-mallina kuten tässä hankkeessa.”

Aurinkovoimalahankkeen lisäksi Itämerentorin kiinteistössä käynnistettiin yhdessä Assemblin Oy:n kanssa energiatehokkuushanke viime vuoden aikana. Hankkeella tavoitellaan yli neljänneksen vuosisäästöjä kaukolämmön ja sähkön kulutuksesta. Hiilidioksidipäästöjen osalta tämä tarkoittaa noin 312 000 kg vähennystä vuodessa, mikä vastaa taas noin 110 auton vuosipäästöjä.

Kiinteistö Oy Itämerentorille myönnettiin vuonna 2018 kansainvälinen BREEAM-ympäristösertifikaatti rakennuksen ja ylläpidon osalta. Se sai arvosanaksi ”Very Good”, mikä on arvosteluasteikon yläpäässä.