03.12.2021

Exilionin omistaman Scandic Grand Central Helsingin uudisosa voitti vuoden 2021 Betonijulkisivu -palkinnon

Arkkitehtitoimisto Futudesign Oy palkittiin Vuoden 2021 Betonijulkisivu -arkkitehtuuripalkinnolla Scandic Grand Central Helsinki -hotellin uudisosan julkisivun suunnittelusta.

Huhtikuussa 2021 avattu Scandic Grand Central Helsinki on saanut arvostetun Vuoden 2021 betonijulkisivu -palkinnon. Tuomaristo kiitteli perusteluissaan, kuinka onnistuneesti uudisrakennus toteutettiin vanhassa arvoympäristössä.

”Onnistuneimmillaan uusi rakentaminen on vanhassa arvoympäristössä usein silloin, kun ajalliset kerrostumat ovat sopusoinnussa keskenään, kuitenkin toisistaan selvästi erottuen. Scandic-hotellin laajennusosa onnistuu tässä esimerkillisesti: se sopeutuu hienosti arvokkaaseen Arkkitehti Eliel Saarisen suunnittelemaan Helsingin päärautatieasemaan. Uudisrakennus liittyy vanhaan rakennukseen saumattomasti, mutta on eleettömällä detaljoinnillaan rehellisesti tämän päivän arkkitehtuuria”, tuomaristo toteaa.

Uudisrakennuksessa on käytetty puhdasvalubetonia, joka ympäristöstä poikkeavana materiaalina luo tuomariston mukaan riittävän etäännyttävän ja mielenkiintoisen kontrastin suhteessa vanhaan.

”Elementtien värimaailma puolestaan myötäilee olevia rakennuksia. Julkisivun väribetoni on tarkoin sovitettu ympäröivien rappauspintojen sävyyn. Samoin sokkeleiden punertavat kuorielementit jatkavat vanhan rakennuksen punaisesta graniitista tehtyä sokkelia uudella tavalla toteutettuna. Vanhaa graniittia muistuttavaan, hieman karheaan ja himmeään lopputulokseen päästiin, kun elementin pinta tehtiin pesubetonipintana, joka karkeasti hiottiin yli, jolloin kiviaineksen särmät hioutuivat tasaiseksi”, perusteluissa kiitellään.

Futudesign suunnitteli uudisrakennusta kiinteässä yhteistyössä betonielementtien valmistajan (Consolis Parma) kanssa malleja hyväksikäyttäen. Lisäksi Betoniviidakko Oy:n taiteilija Topi Äikäs osallistui 3D-muottitekniikan suunnitteluun. Tietomallinnus auttoi tuotantoa ja asennusta.

Perinteisen tuotantolinjan sijaan elementit valmistettiin pitkälti käsityönä. Julkisivuissa on muun muassa kaarevia ikkuna-aukkoja ja erikoispintoja. Muottityöt olivat vaativia, ja pinnoissa oli paljon hiontatyötä, joka oli tehtävä käsin.

Julkisivuelementtien tarkasta asennustyöstä vastasi kohteen rakennusurakan toteuttajana toiminut NCC Suomi Oy.

Palkitut:
Arkkitehtisuunnittelu: Arkkitehtitoimisto Futudesign Oy / Aleksi Niemeläinen
Rakennuttaja: Exilion Asemahotellit Ky / Jussi Ojamo
Reliefipinnat Betoniviidakko Oy / Topi Äikäs
Elementtitoimittaja: Consolis Parma (Parma Oy) / Satu Parikka

Kuva: Marc Goodwin