02.11.2022

Exilion saa Karhakkamaan tuulipuistohankkeeseen kumppanikseen yhden maailman merkittävimmistä tuulivoimatoimijoista BayWa r.e.:n

Tornion Karhakkamaan alueelle on suunnitteilla 48 tuulivoimalasta koostuva tuulipuisto. Exilion on solminut Pohjoismaiden suurimpiin lukeutuvan tuulivoimatoimijan BayWa r.e.:n kanssa yhteistyösopimuksen, jonka myötä BayWa r.e. Nordic osallistuu 50 %:n osuudella Karhakkamaan hankkeeseen.

Elon, Valtion Eläkerahaston ja Veritaksen omistama uusiutuvaan energiaan sijoittava Exilion Tuuli Ky on saanut Karhakkamaan tuulivoimapuistohankkeeseen merkittävän kanssasijoittajan BayWa r.e. Nordicista. BayWa r.e. on yksi maailman merkittävimmistä uusiutuvan energian toimijoista. Yhtiöllä ei ole ollut aiemmin tuulivoimahankkeita Suomessa.

”BayWa r.e.:llä on maailmanlaajuinen kokemus suurien tuulivoimahankkeiden rakentamisesta ja laaja ymmärrys myös pohjoismaisesta toimintaympäristöstä muun muassa Ruotsin toimintansa kautta. Aiomme viedä Karhakkamaan hanketta tiiviissä yhteistyössä eteenpäin, jotta voimme vastata suomalaisten tarpeisiin energian omavaraisuusasteen kasvattamisesta uusiutuvan energian keinoin”, Exilionin toimitusjohtaja Ari Talja kertoo.

”Suomi on erittäin keskeinen markkina uusiutuvan energiantuotannon näkökulmasta. Olemme erittäin iloisia ja ylpeitäkin siitä, että pääsemme laajenemaan Suomen markkinoille yhdessä Suomen suurimman tuulivoimatuottajan Exilionin kanssa. Tässä kahden maan rajalle sijoittuvassa hankkeessa on hyötyä varmasti siitä, että mukana omistajissa on nyt myös edustusta Ruotsin puolelta”, BayWa r.e. Nordicin ruotsalainen toimitusjohtaja Maria Röske sanoo.

Noin 9 140 hehtaarin kokoiselle hankealueelle on suunniteltu noin 48 uuden tuulivoimalan ja 400 kilovoltin voimajohdon rakentamista.

”Kyseessä on sähköntuotannon kannalta erittäin merkittävä hanke, sillä tuulipuiston arvioitu vuosituotanto nousee noin terawattituntiin. Sillä määrällä katettaisiin nykytasoilla lähes kokonaan Helsingin kotitalouksien vuotuinen sähköntarve”, Talja sanoo.

Exilion ja BayWa r.e. perustavat yhteistyösopimuksen myötä Karhakkamaan hankkeeseen puoliksi omistetun yhteisyrityksen.

Lisätietoja:
Exilion
toimitusjohtaja Ari Talja
p. +358 50 5700 796, s-posti: ari.talja@exilion.fi

Vuonna 2019 perustettu Exilion Tuuli on kotimainen sijoitusyhtiö, joka on keskittynyt uusiutuvan energian tuotantoon. Exilion omistaa 13 tuulivoimapuistoa, ja aikoo investoida myös jatkossa uusiutuvan energian lisäämiseen Suomessa. Yhtiön toiminnan tuotot ohjataan suomalaisten eläkkeisiin.